DeathtoStock_Medium1

Są takie dni, że nie mam czasu na gotowanie lub po prostu mi się nie chce (tak, nawet z całą moją miłością do tego zajęcia, czasami zdarza mi się dzień kulinarnego lenia). I właśnie w te dni przydają się takie przepisy, których przygotowanie nie zajmuje więcej niż ugotowanie się makaronu. A przy okazji wcale nie tracą ani na smaku, ani na swoich walorach zdrowotnych. Dzisiaj podzielę się z Tobą trzema moimi ulubieńcami.

We wszystkich przepisach pojawia się makaron pełnoziarnisty, bo jestem makaronożerczynią i nie wyobrażam sobie życia bez niego, ale jeśli bardziej przemawia do Ciebie ryż albo kasza to nic nie szkodzi na przeszkodzie, aby zamienić te składniki.

1. Makaron z wędzonym łososiem w sosie cytrynowym

makaron_losos

Mój absolutny faworyt. Powstał przez przypadek i przez braki innych składników w lodówce, ale jak to mają do siebie takie dzieła, podbił moje serce i gości w nim nieustannie od kilku lat.

Potrzebne będą:

  • makaron pełnoziarnisty
  • wędzony łosoś
  • cytryna
  • oliwa
  • koperek
  • sól, pieprz

Makaron ugotować. Do miski wrzucić pokrojonego łososia, dodać skórkę oraz sok z cytryny, oliwę, koperek, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z makaronem. Pałaszować. Czasami zmieniam koperek na pietruszkę i dodaję ząbek czosnku i suszoną miętę.

2. Makaron z tuńczykiem i pomidorami

makaron_tunczyk

Potrzebne będą:

  • makaron pełnoziarnisty
  • tuńczyk w sosie własnym
  • krojone pomidory
  • jogurt grecki
  • żółty ser
  • czosnek
  • bazylia, sól, pieprz

Makaron ugotować. Odcedzić i zostawić w garnku. Dodać do niego tuńczyka, pomidory, łyżkę jogurtu, starty żółty ser i przyprawy. Chwilę podgrzać, aż ser się rozpuści. Pod koniec dodać rozgnieciony czosnek i dokładnie wymieszać. Jeść ze smakiem.

3. Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i gorgonzolą

P1150859

  • makaron pełnoziarnisty
  • szpinak
  • suszone pomidory
  • gorgonzola
  • czosnek
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Makaron ugotować. Na patelni podsmażyć szpinak. Dodać do niego pokrojone suszone pomidory, gorgonzolę, startą gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Kiedy ser się rozpuści, zdjąć patelnie z ognia i dodać rozgnieciony czosnek. Wymieszać z makaronem. Jeść z trzęsącymi się uszami.

Na koniec bonus, czyli: Dlaczego warto miażdżyć czosnek i wrzucać go pod koniec gotowania?

Zmiażdżony czosnek wydziela alicynę, substancję bakteriobójczą. Badania pokazują, że czosnek najlepiej zmiażdżyć na 10 minut przed dodaniem do potrawy (aby substancja miała czas się wydzielić) i gotowa nie dłużej niż 6 minut (aby nie zniszczyć jej działania).

Jakie są Wasze ulubione posiłki w 10 minut?

PS. Jeśli szukacie inspiracji na inne zdrowe i szybkie posiłki zajrzyjcie na mojego bloga kulinarnego – gotujesy.pl

Podobne wpisy

  • Pyszności, chociaż dla mnie 3 przepis to numer 1 😉

  • Makaron z łososiem uwielbiam! Zdecydowanie pyszny, szybki w przygotowaniu i pożywny obiad 🙂

  • Uwielbiam makaron w każdej postaci! 🙂 Cieszę się, że trafiłam z grupy Ulki na Twój blog. Otworzyłam milion kart z Twoimi postami i biorę się za lekturę. 😀

    • Ja również bardzo się cieszę 🙂 Miłego czytania!

  • Ven

    Aż się zrobiłam głodna. Kocham szpinak i łososia!