Znacie to ciche kwilenie małych czekoladek: no weź jeszcze jedną, nic się złego nie stanie? Albo kuszący głos pączka: chodź tu do mnie, wgryź się w moje nadzienie? Ewentualnie smutny głos ostatniego ziemniaka na talerzu: no chyba mnie tutaj tak samego nie zostawisz? Jedzenie osiąga szczyty kunsztu w sile perswazji i technikach sprzedażowych i czasami naprawdę ciężko jest nie ulec takiej pokusie. Na szczęście są takie triki, które pomagają opierać się głosom wiodącym na pokuszenie. Podzielę się dzisiaj z Wami sposobami na to, aby mniej jeść, poprzez odpowiednie przygotowanie się do tego. O niektórych z tych rzeczy mówiłam w zeszłym roku na TEDxMarszałkowska, więc jeśli jesteście zainteresowani to zapraszam tutaj.
7 sposobów, aby jeść mniej w zdrowy i świadomy sposób
1. Zamień talerze na mniejsze
Złudzenia optyczne mogą być naszymi pomocnikami. Jedząc z którego talerza powyżej bardziej się najecie? Nie bez powodu mówi się, że oczy jedzą. Takie wybiegi możemy też często napotkać w restauracjach, które serwują jedzenie na spodkach kosmicznych, przez co wydaje się nam, że ledwo co zjedliśmy, więc na pewno w brzuchach zmieści się jeszcze deser.
2. Zamień szklanki na wysokie i smukłe
Wysokie szklanki mają wyższy poziom centymetrów nad poziomem stołu, przez co wydaje się nam, że pijemy z nich więcej, nawet jeśli mają taką samą pojemność jak te niskie i pękate. Jeśli pijemy wodę, zamiana nie jest potrzebna, ale przy słodkich sokach, napojach i alkoholu warto zamienić szklankę, aby głowie się wydawało, że już tyle wypiła i więcej przecież nie potrzebuje.
3. Nakładaj mniej jedzenia
Co zrobić, aby ziemniak smutnie nie patrzył z talerza? Po prostu go nie nakładać. Jest taki moment podczas przygotowywania jedzenia lub podczas nakładania go na talerz, kiedy w głowie pojawia się myśl „może jeszcze łyżkę dołożyć”. To jest ten moment, kiedy już nie warto dokładać tej łyżki.
4. Chowaj jedzenie do szafek
Czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal. Zrobiłam kiedyś eksperyment w domu i położyłam dwie czekolady: jedną na widoku, pod ręką, a druga była mniej widoczna i trzeba było się do niej przejść. Ta pierwsza magicznie zniknęła po kilku godzinach, z kolei druga spokojnie leżała sobie prawie nienaruszona przez wiele dni. Czasami sięgamy po jedzenie tylko dlatego, że akurat nasz wzrok się na nim zatrzymał i zanim zdążymy racjonalnie pomyśleć, jest już ono w naszej buzi. Nie kuście losu, schowajcie przekąski (owoce i warzywa możecie zostawić na widoku, aby częściej po nie sięgać).
5. Przekładaj jedzenie z opakowań
Łatwiej jest nie otwierać opakowania z ciasteczkami niż otworzyć i zjeść tylko jedno. To samo ma się czekolady, orzeszków, pestek. Wiadomo już, że jedzenie kończy się nie wtedy, kiedy przestajemy być głodni, ale wtedy, kiedy nie ma już nic w opakowaniu. Dlatego zamiast zjadać na raz całą paczkę przekąsek, lepiej podzielić ją na porcje i przełożyć jedzenie do małej miseczki. O wiele łatwiej kontrolować też wtedy ilość zjadanych rzeczy.
6. Jedz podczas jedzenia
Co to znaczy? Większość z nas je podczas czytania, oglądania telewizji, pobijania rekordu świata w Angry Birds, wypełniania kolejnych kolumn w Excelu. Inne czynności pochłaniają nas tak bardzo, że czasami po ukończonym posiłku zastanawiamy się czy my już w ogóle jedliśmy, nie mówiąc już nic o pamiętaniu smaku. Świadome jedzenie to podstawa. Wtedy syty będzie nasz żołądek, ale też zaspokoimy zmysły i syta będzie głowa.
7. Jedz
Największym wrogiem racjonalnego jedzenia jest przegładzanie się. Niejedzenie śniadania nie sprawia, że w trakcie dnia jemy mniej, a jedynie to, że rano mamy mniej energii, a późnie jemy więcej. Żeby jeść mniej, trzeba w ogóle jeść, żeby nie jeść więcej.
Macie jakieś swoje sposoby na to, aby jeść mniej, ale w zdrowy i świadomy sposób?