Już wiecie co jeść, żeby w okresie wzmożonego wysiłku intelektualnego nasz mózg ciągle mógł funkcjonować na najwyższych obrotach. Dzisiaj pokażę Wam kilka pomysłów na przekąski i dania, które możecie przygotować. Nie zabiorą one dużo czasu, jeśli więc szukacie jakiegoś rozpraszacza od nauki, a całe mieszkanie macie już wysprzątane, nie znajdziecie tu inspiracji na 3 godzinne przesiadywanie w kuchni.

Guacamole

 awokado guacamole

Mam wrażenie, że ile osób, tyle przepisów na guacamole. Ja przygotowuję je w najprostszej wersji, a mianowicie 1 awokado rozgniatam z 1-2 ząbkami czosnku, sokiem z połowy limonki, solą i pieprzem. Uwielbiam je jako dip do pokrojonych w słupki marchewek lub selera naciowego, ale świetnie nadaje się też jako pasta do kanapek.

 Masło orzechowe

 masło orzechowe

Mój osobisty hit. Dzień, w którym odkryłam jak łatwo je przyrządzić, zmienił moje życie na zawsze. Przyrządzam je z niesolonych orzeszków ziemnych. Raz próbowałam z pistacji, ale mój blender nie wytrzymał takiej ilości szczęścia i spalił się z tych emocji, a ja na razie boję się spróbować ponownie. W najbliższym czasie planuję też zrobić masło z orzechów laskowych. Co robimy z orzechami? Odrobinę solimy i prażymy na suchej patelni lub w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 10-15 minut. Gwarantuję, że w całym domu będzie rozchodził się cudowny zapach. Przestygnięte orzeszki blendujemy. Zazwyczaj zajmuje to ok. 10 minut. Orzechy pod wpływem uderzeń wydzielają coraz więcej oleju, dzięki czemu tworzy się konsystencja masła. W przypadku bardziej wysuszonych orzechów można dodać łyżkę oleju, np. arachidowego. W celu uzyskania różnych wersji smakowych do masła można dodać wanilię, cynamon, miód, kakao, czy co tylko sobie wymarzycie. Takie masło można przechowywać dość długo w zamkniętym słoiku (ale jest zbyt dobre na to, żeby szybko nie zniknęło).

Chipsy warzywne

burak

Z tym przepisem po raz pierwszy zetknęłam się w programie „Rewolucja na talerzu”. Akurat było to przed jakąś imprezą i postanowiłam sprawdzić czy chipsy przypadną do gustu moim gościom. Zniknęły wszystkie, a ja zostałam pochwalona (nawet za te delikatnie przypalone partie). Czas pieczenia może zależeć od grubości pokrojonych warzyw, im grubsze plasterki, tym on się bardziej wydłuża. Zamiast kroić, można użyć obieraczki do warzyw. Do przygotowania chipsów przydadzą się warzywa (niespodzianka!), u mnie marchewka, pietruszka i burak. Wszystkie dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na cienkie plasterki (nożem lub obieraczką). Marchewkę posypujemy cynamonem, buraka smarujemy octem balsamicznym, a pietruszkę oliwą czosnkową. Tak przygotowane warzywa wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 110C. Pieczemy do uzyskania chrupkości (ok. pół godziny).

Gorąca czekolada

 gorąca czekolada

Nic nie przebije domowej gorącej czekolady. Moja ulubiona wersja to te ze świeżą miętą. Smakuje jak ambrozja i przyznam się szczerze, że jedyny raz, kiedy zdarzyło mi się wstać w nocy, żeby oddać się kulinarnej rozpuście, było to właśnie po to, żeby wypić ten nektar bogów. Szklankę śmietanki 30% gotujemy (i ciągle mieszamy, bo nie chcemy kożuchowej traumy z dzieciństwa) z pół szklanki mleka i kilkoma gałązkami mięty. Po zagotowaniu, odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie dodajemy szczyptę soli, miętę delikatnie dociskamy i gotujemy raz jeszcze (i raz jeszcze mieszamy). Zestawiamy z ognia, wrzucamy 300g gorzkiej czekolady i mieszamy aż do całkowitego jej rozpuszczenia. Tak otrzymany ganasz przelewamy do słoika (możemy przechowywać go w lodówce przez ok. 2 tygodnie). W celu zrobienia gorącej czekolady, 2-3 łyżki ganaszu zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy i rozkoszujemy się (więcej ganaszu sprawi, że czekolada będzie gęściejsza).

A oto 7 trików, jak można wzbogacić jedzenie, aby dostarczyć mózgowi wszystko to, czego potrzebuje do pracy:

  • dodaj orzechy, pestki dyni lub słonecznika do porannej owsianki, sałatki lub makaronu
  • zamiast chipsów i popcornu przegryzaj orzechy, chrup np. marchewki i jabłka
  • zamiast energetyków pij wodę, możesz dodać do niej imbir, cytrynę, pomarańczę, miętę
  • pij zieloną herbatę
  • zamień biały pieczywo i makaron na ten pełnoziarnisty
  • do kanapek stosuj pasty warzywne lub rybne
  • uśmiechaj się (to bardziej jedzenie dla duszy, ale też sprzyja pracy mózgu)

Get Free Email Updates!

Zapisz się na darmowy 7-dniowy kurs online "Zdrowy styl życia od dzisiaj"

Twoje dane są u mnie bezpieczne. Obiecuję, że nigdy nie dostaniesz ode mnie spamu.

Podobne wpisy