Ostatnio było o kolorowankach i pozostając w barwnym klimacie, dzisiaj przeczytacie o kolorowych owocach i warzywach. Naszło mnie na bajkę, więc będzie bajka. Na szkoleniach z kreatywności często korzystam z ćwiczenia „I dlatego zebry są w paski”, które polega na napisaniu historii, która kończy się zdaniem właśnie w stylu „i dlatego…”. I dlatego dzisiaj dowiecie się dlaczego tak naprawdę owoce i warzywa są kolorowe. Na warsztatach ze zdrowego stylu życia lubię zadawać pytanie „które owoce i warzywa są dla nas najważniejsze?„. Na początku zazwyczaj pojawiają się odpowiedzi zielone, brukselka, czerwone i dopiero po jakimś czasie ktoś nieśmiało rzuca wszystkie. Jedząc wszystkie zapewniamy sobie kompleksową pomoc i ochronę, takie all inclusive + spa dla naszego organizmu. Wiedzieli o tym już Starożytni Zjadacze.
Bajka – I dlatego owoce i warzywa są kolorowe
Dawno, dawno temu, w krainie brokatu i jednorożców, żyły sobie w szczęściu i zgodzie Owoce i Warzywa. Ich misją życiową było zostać zjedzonym i dzięki temu dostarczyć Zjadaczom potrzebnych im witamin i składników mineralnych. Zjadacze mieli jednak duży problem w rozróżnieniu jakie Owoce i Warzywa najlepiej jest zjadać, ponieważ w tamtych czasach wszystkie miały jeden kolor, przez co wyglądały dość monotonnie i czasami trudno je było rozróżnić. Owoce i Warzywa długo głowiły się nad tym, jak ułatwić Zjadaczom rozróżnienie tego, co w sobie wartościowego zawierają i dlaczego warto zjadać akurat danego przedstawiciela grupy. Myślały dniami i nocami i nic nie mogły wymyślić. Pewnego dnia ich obrady przerwał gwałtowny deszcz. Na szczęście był równie krótki, co intensywny. Owoce i Warzywa szybko mogły zacząć cieszyć się przebijającym zza deszczowych chmur słońcem, ale także czymś jeszcze – tęczą. I właśnie to zjawisko sprawiło, że Gruszka wpadła na niezwykły pomysł:
– Pomalujmy się w tęczowe kolory!
Idea ta od razu została jednogłośnie przyjęta. Pozostała tylko do omówienia sprawa organizacyjna, a mianowicie to, jak przydzielić odpowiednie kolory. Owocom i Warzywom zawierającym likopen i antocyjany przydzielony został kolor czerwony. Od teraz miały one stać na straży prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych i serca. Kolor żółty i pomarańczowy został przyznany za zawartość karotenoidów, odpowiedzialnych za piękny wygląd skóry, włosów i paznokci. Za posiadanie w repertuarze flawonoidów i allicyny można było otrzymać kolor biały. Ta grupa została przydzielona do walki z bakteriami i wirusami atakującymi organizm. Swoim kolorem miała przypominać tym małym oprawcom, żeby od razu (na sposób francuski) wywiesiły białą flagę. Owoce i Warzywa pełne chlorofilu i kwasu foliowego otrzymały kolor zielony. Ta grupa to bomba energetyczna, której zadanie to dbałość o układ trawienny i wspomaganie przyszłych mam. Kolory od niebieskiego, przez fiolet, aż po czerń zostały rozdane za zawartość antocyjanozydów, odpowiedzialnych za opóźnianie procesów starzenia się i usprawnianie procesów poznawczych. Zjadaczy bardzo uszczęśliwiła ta metamorfoza. Spoglądając w niebo nauczyli się też, że zawartość talerza powinna przypominać tęczę, aby jego skład był jak najbardziej efektywny dla zdrowia fizycznego i psychicznego. I dlatego właśnie Owoce i Warzywa są kolorowe.