szaszłyki zdrowe grillowanie

Pogoda wreszcie zaczęła dopisywać na tyle, że możemy zacząć oddawać się naszemu ulubionemu wiosenno-letniemu zajęciu – grillowaniu. Facebookowe i Instagramowe zdjęcia z soboty tylko potwierdzają, że milionom Polaków udało się otworzyć Sezon Wielkiego Grillowania. Moje sukcesy w tej sferze są raczej mizerne, ponieważ całą sobotę spędziłam w uczelnianej piwnicy prowadząc szkolenie i snując plany na niedzielne południe w parku, pełne pysznego jedzenia, badmintona i gier planszowych. Pogoda jednak zweryfikowała moje plany na tyle, że zamiast jeść i grać, w niedzielne południe głaskałam sztucznego bobra w strugach deszczu (zanim poniesie Was wyobraźnia, dodam, że na Polu Mokotowskim odbywały się Dni Ziemi).

Wracając do grillowania – jak do każdego sportu należy odpowiednio się do niego przygotować, aby odbyło się ono z pożytkiem dla zdrowia. Bo grillowanie jest jedną z najzdrowszych form przygotowywania jedzenia. Ale kolacja Wigilijna jest teoretycznie najzdrowszą kolacją w ciągu roku, a wiadomo jak to się zazwyczaj kończy. Poniżej znajdziecie kilka moich pomysłów na grillowanie w wersji fit, po którym to nie zaczynamy nienawidzić samych siebie i jęczeć z przejedzenia.

zdrowe grillowanie

7 sposobów na zdrowe grillowanie:

1. Sprzęt

Warto zadbać o to, aby grill posiadał specjalny pojemnik, w którym zbiera się wytopiony tłuszcz, przez co nie skapuje on na rozgrzany węgiel (te właśnie opary są najbardziej szkodliwe dla zdrowia). Nie mając takiego grilla, można zaopatrzyć się w aluminiowe tacki.

2. Grillowane warzywa

Grillowane warzywa nabierają cudownego aromatu. Wystarczy kilka kropel oliwy, szczypta ulubionych ziół – klasycznie, prosto i smacznie.

3. Grillowane owoce

Moim ukochanym przepisem są grillowane ananasowe szaszłyki, do których przygotowuje się sos czekoladowy z odrobiną Malibu. Grillować można także inne owoce, np. banany, jabłka, arbuzy, melony. Ogranicza Was tylko wyobraźnia.

4. Ryby i owoce morza

Przyrządzenie grillowanej ryby jest w równym stopniu błyskawiczne, zdrowe i smaczne. Oczyszczoną rybę można zapakować w folię aluminiową, dodać nieco cytryny, oliwy, czosnku i ziół. Po kilku minutach możemy już ją pałaszować.

5. Chude mięso

Pierwsze skojarzenie z grillem to kiełbasa i tłuściutka karkówka. W zdrowym grillowaniu kluczowy jest wybór dobrej jakości chudego mięsa. Warto też zwrócić uwagę czy nie zawiera ono saletry potasowej, która pod wpływem ciepła wyzwala rakotwórcze substancje. Dobrej jakości mięso zasługuje na to, aby je uświetnić aromatyczną marynatą, np. miodowo-musztardową lub pomarańczowo-miętową.

6. Sałatki

Wspomnienie każdego grilla z dzieciństwa to obowiązkowa sałatka z kapusty pekińskiej, ogórka, pomidora i dressingu ziołowego. Tyle jej się w życiu najadłam, że teraz nie mogę na nią patrzeć, ale sałatki to ważna rzecz na grillowym stole. Jeśli już ulegniemy pokusie zjedzenia kiełbaski, to nasz żołądek będzie wdzięczny za lekką i orzeźwiającą sałatkę. Jeszcze jedna rzecz dotycząca łączenia ogórków i pomidorów. Świeże ogórki wydzielają askorbinazę – enzym, który niszczy witaminę C. Ten efekt nie występuje od razu, więc jeśli jemy kanapkę z takim połączeniem lub przygotowujemy sałatkę, którą zjadamy od razu, to wszystko jest w porządku. Natomiast jeśli taka sałatka miałaby stać przez kilka godzin, można wtedy zamienić świeże ogórki na kiszone, ponieważ one są bardziej zaprzyjaźnione z pomidorami i nie niszczą ich właściwości.

7. Woda 

Grill to zazwyczaj wypadkowa jedzenia, alkoholu i ładnej pogody. Przy takiej mieszance nie może zabraknąć zwykłej wody, najlepiej z dodatkiem cytryny i mięty. Dlatego do czteropaku piwa warto dorzucić sześciopak wody.

Załapaliście się już na grilla w tym roku? Jakie są Wasze ulubione przepisy na grilla?

Get Free Email Updates!

Zapisz się na darmowy 7-dniowy kurs online "Zdrowy styl życia od dzisiaj"

Twoje dane są u mnie bezpieczne. Obiecuję, że nigdy nie dostaniesz ode mnie spamu.

Podobne wpisy

  • Justyna Leśnik-Maik

    Grillowane owoce? Dla mnie nowość, muszę wypróbować.

  • Ja w tym względzie jestem tradycjonalistką i uwielbiam karkówkę oraz szaszłyki np. z papryki i kurczaka. Czasami też dołączaja banany z grilla z nutella 🙂 Pierwszy grill w tym roku zaliczyłam w zeszłym tygodniu. Pozdrawiam