eating-821277_1280

Trwa Tydzień ze Zdrowym Odżywianiem. Przez 7 dni, codziennie, przedstawiam Wam jedno z warzyw sezonowych, które obecnie możecie kupić.

Oto rozkład jazdy na cały tydzień:

Dzisiejszy odcinek sponsoruje: BÓB

Bób już chyba do końca życia będzie mi się kojarzył z moją przyjaciółką Karolcią i jej uwielbieniem do bobu. Problem polega na tym, że Karolcia mieszka daleko stąd, a daleko stąd charakteryzuje się tym, że bób wcale nie jest tam tak łatwo dostępny. Na szczęście do akcji wkraczam tutaj ja i często odwiedzam ją w bobowym sezonie, przewożąc Ryanairem w mojej walizce nie tylko zapas majtek i skarpetek, ale również kilogram bobu.

5 super mocy bobu:

  • Bób świetnie sprawdza się w diecie wegetariańskiej, ponieważ tak jak i inne strączki, zawiera w sobie dużo białka.
  • Dzięki błonnikowi zachowuje się jak szczoteczka oczyszczająca nasze jelita, a kwas foliowy wspomaga układ krążenia.
  • Dostęp do bobu powinien być dofinansowany przez partie polityczne, które w swoim programie dbają o zwiększenie dzietności wśród małżeństw, ponieważ może on wspierać zachodzenie w ciążę (ale lepiej go nie spożywać już w czasie ciąży i podczas laktacji).
  • Bób ma właściwości antynowotworowe, odkwasza także organizm.
  • Może on jednak posiadać także złe moce. Ujawniają się one u osób chorych na fawizm, za występowanie którego odpowiada niedobór jednego z enzymów (uwaga, znowu trudne słowo): dehydrogenazy glukozo-6-fosforanu. Czynnikiem aktywującym chorobę może być właśnie bób.

Ulubiony przepis z bobem

Tak jak w przypadku botwinki, tutaj też nie popiszę się niczym specjalnym. Bób najbardziej lubię po prostu ugotowany, z solą i masłem. Ale trochę głupio dawać przepis na ugotowany bób z solą i masłem, więc podzielę się moim odkryciem z zeszłego roku, czyli pastą z bobu z cytryną i miętą.

Składniki:

  • 400g bobu
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • pół pęczka mięty
  • pieprz, sól

Bób ugotować we wrzącej wodzie, ok. 7-8 minut. Ostudzić i obrać. Wrzucić do miski, dodać obrany i poszatkowany ząbek czosnku, sok z cytryny, oliwę, miętę. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Wszystko dokładnie zmiksować. Taka pasta świetnie nadaje się na kanapki, jako dip do warzyw lub do wrapów. A składników wcale nie trzeba miksować, stworzą wtedy świetną sałatkę.

Ciekawe przepisy z bobem

Jakie są Wasze ulubione przepisy z bobem? Podzielcie się nim w komentarzach.