Trwa Tydzień ze Zdrowym Odżywianiem. Przez 7 dni, codziennie, przedstawiam Wam jedno z warzyw sezonowych, które obecnie możecie kupić.
Oto rozkład jazdy na cały tydzień:
- Poniedziałek – Rabarbar
- Wtorek – Botwinka
- Środa – Bób
- Czwartek – Kapusta
- Piątek – Szparagi
- Sobota – Kalafior
- Niedziela – Marchew
Dzisiejszy odcinek sponsoruje: BÓB
Bób już chyba do końca życia będzie mi się kojarzył z moją przyjaciółką Karolcią i jej uwielbieniem do bobu. Problem polega na tym, że Karolcia mieszka daleko stąd, a daleko stąd charakteryzuje się tym, że bób wcale nie jest tam tak łatwo dostępny. Na szczęście do akcji wkraczam tutaj ja i często odwiedzam ją w bobowym sezonie, przewożąc Ryanairem w mojej walizce nie tylko zapas majtek i skarpetek, ale również kilogram bobu.
5 super mocy bobu:
- Bób świetnie sprawdza się w diecie wegetariańskiej, ponieważ tak jak i inne strączki, zawiera w sobie dużo białka.
- Dzięki błonnikowi zachowuje się jak szczoteczka oczyszczająca nasze jelita, a kwas foliowy wspomaga układ krążenia.
- Dostęp do bobu powinien być dofinansowany przez partie polityczne, które w swoim programie dbają o zwiększenie dzietności wśród małżeństw, ponieważ może on wspierać zachodzenie w ciążę (ale lepiej go nie spożywać już w czasie ciąży i podczas laktacji).
- Bób ma właściwości antynowotworowe, odkwasza także organizm.
- Może on jednak posiadać także złe moce. Ujawniają się one u osób chorych na fawizm, za występowanie którego odpowiada niedobór jednego z enzymów (uwaga, znowu trudne słowo): dehydrogenazy glukozo-6-fosforanu. Czynnikiem aktywującym chorobę może być właśnie bób.
Ulubiony przepis z bobem
Tak jak w przypadku botwinki, tutaj też nie popiszę się niczym specjalnym. Bób najbardziej lubię po prostu ugotowany, z solą i masłem. Ale trochę głupio dawać przepis na ugotowany bób z solą i masłem, więc podzielę się moim odkryciem z zeszłego roku, czyli pastą z bobu z cytryną i miętą.
Składniki:
- 400g bobu
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy
- sok z połowy cytryny
- pół pęczka mięty
- pieprz, sól
Bób ugotować we wrzącej wodzie, ok. 7-8 minut. Ostudzić i obrać. Wrzucić do miski, dodać obrany i poszatkowany ząbek czosnku, sok z cytryny, oliwę, miętę. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Wszystko dokładnie zmiksować. Taka pasta świetnie nadaje się na kanapki, jako dip do warzyw lub do wrapów. A składników wcale nie trzeba miksować, stworzą wtedy świetną sałatkę.
Ciekawe przepisy z bobem
Jakie są Wasze ulubione przepisy z bobem? Podzielcie się nim w komentarzach.