Trwa Tydzień ze Zdrowym Odżywianiem. Przez 7 dni, codziennie, przedstawiam Wam jedno z warzyw sezonowych, które obecnie możecie kupić.
Oto rozkład jazdy na najbliższy tydzień:
- Poniedziałek – Rabarbar
- Wtorek – Botwinka
- Środa – Bób
- Czwartek – Kapusta
- Piątek – Szparagi
- Sobota – Kalafior
- Niedziela – Marchew
Dzisiejszy odcinek sponsoruje: BOTWINKA
Czym jest botwinka? To nic innego jak młode buraki, które zjada się razem z liśćmi. Tak jak młode żyrafki mają swój urok, i młode hipopotamy, i młode pandy, tak i botwinka ma w sobie pewną wyjątkowość.
5 super mocy botwinki:
- Botwinka jest niskokaloryczna. 100g to tylko ok. 17kcal. Dodatkowo jest naładowana potasem, magnezem, wapniem i żelazem.
- Zawarta w niej betaina pozwala walczyć z infekcjami. To nic przyjemnego chorować w okresie wiosenno-letnim, ale nie ma to jak dobra zupa w trakcie przeziębienia.
- Działa odkwaszająco i odtruwająco na organizm (dzięki czemu łagodzi objawy hulanki i swawoli).
- Jeśli tak jak ja, w sytuacjach stresowych nie możesz nic przełknąć, botwina przychodzi z pomocą – koi nerwy i pobudza apetyt.
- Zjadając botwinkę stosujemy naturalną, wewnętrzną maseczkę na twarz. Pomaga ona bowiem zachować młody i świeży wygląd, reguluje pracę gruczołów łojowych, dzięki czemu zapobiega problemom skórnym.
(Pamiętajcie, że tak jak rabarbar, szczaw i szpinak, liście botwiny zawierają kwas szczawiowy, który hamuje przyswajanie wapnia, dlatego warto do nich produkty bogate w ten składnik.)
Ulubiony przepis z botwinką
Nie pochwalę się tutaj dużą oryginalnością – uwielbiam chłodnik. Ale o dobry chłodnik wcale nie jest tak łatwo (wiem to dobrze, bo zjadłam już wiele chłodników w swoim życiu).
Składniki:
- pęczek botwinki
- sok z połowy cytryny
- 700ml bulionu warzywnego
- 400ml kefiru
- jajka (tyle ile osób)
- pęczek rzodkiewki
- 2 ogórki
- koperek
- pieprz, sól
Botwinkę umyć. Buraki pokroić w kostkę, a liście i łodygi posiekać. Zagotować bulion warzywny i wrzucić pokrojone buraki. Po ok. 5 minutach dodać liście i łodygi. Gotować jeszcze 5 minut, dodać sok z cytryny. Ostudzić i dodać kefir, doprawić pieprzem i solą. Dodać pokrojone rzodkiewki, ogórki i posiekany koperek. Do każdego talerza nałożyć także ugotowane jajko.
Ciekawe przepisy z botwinką
- Botwina z kozim serem zapiekana pod kruszonką
- Botwina w cieście francuskim
- Tarta z botwinką, gorgonzolą i jajkiem
- Burgery z ciecierzycy i botwinki z sosem tahini-jogurtowym
- Orkiszowa tarta z botwiną, wędzonym łososiem i miętą
Jakie są Wasze ulubione przepisy z botwinką? Podzielcie się nim w komentarzach.