beetroot-687251_1920

Trwa Tydzień ze Zdrowym Odżywianiem. Przez 7 dni, codziennie, przedstawiam Wam jedno z warzyw sezonowych, które obecnie możecie kupić.

Oto rozkład jazdy na najbliższy tydzień:

Dzisiejszy odcinek sponsoruje: BOTWINKA

Czym jest botwinka? To nic innego jak młode buraki, które zjada się razem z liśćmi. Tak jak młode żyrafki mają swój urok, i młode hipopotamy, i młode pandy, tak i botwinka ma w sobie pewną wyjątkowość.

5 super mocy botwinki:

  • Botwinka jest niskokaloryczna. 100g to tylko ok. 17kcal. Dodatkowo jest naładowana potasem, magnezem, wapniem i żelazem.
  • Zawarta w niej betaina pozwala walczyć z infekcjami. To nic przyjemnego chorować w okresie wiosenno-letnim, ale nie ma to jak dobra zupa w trakcie przeziębienia.
  • Działa odkwaszająco i odtruwająco na organizm (dzięki czemu łagodzi objawy hulanki i swawoli).
  • Jeśli tak jak ja, w sytuacjach stresowych nie możesz nic przełknąć, botwina przychodzi z pomocą – koi nerwy i pobudza apetyt.
  • Zjadając botwinkę stosujemy naturalną, wewnętrzną maseczkę na twarz. Pomaga ona bowiem zachować młody i świeży wygląd, reguluje pracę gruczołów łojowych, dzięki czemu zapobiega problemom skórnym.

(Pamiętajcie, że tak jak rabarbar, szczaw i szpinak, liście botwiny zawierają kwas szczawiowy, który hamuje przyswajanie wapnia, dlatego warto do nich produkty bogate w ten składnik.)

Ulubiony przepis z botwinką

Nie pochwalę się tutaj dużą oryginalnością – uwielbiam chłodnik. Ale o dobry chłodnik wcale nie jest tak łatwo (wiem to dobrze, bo zjadłam już wiele chłodników w swoim życiu).

Składniki:

  • pęczek botwinki
  • sok z połowy cytryny
  • 700ml bulionu warzywnego
  • 400ml kefiru
  • jajka (tyle ile osób)
  • pęczek rzodkiewki
  • 2 ogórki
  • koperek
  • pieprz, sól

Botwinkę umyć. Buraki pokroić w kostkę, a liście i łodygi posiekać. Zagotować bulion warzywny i wrzucić pokrojone buraki. Po ok. 5 minutach dodać liście i łodygi. Gotować jeszcze 5 minut, dodać sok z cytryny. Ostudzić i dodać kefir, doprawić pieprzem i solą. Dodać pokrojone rzodkiewki, ogórki i posiekany koperek. Do każdego talerza nałożyć także ugotowane jajko.

Ciekawe przepisy z botwinką

Jakie są Wasze ulubione przepisy z botwinką? Podzielcie się nim w komentarzach.