plant-69447

Trwa Tydzień ze Zdrowym Odżywianiem. Przez 7 dni, codziennie, przedstawiam Wam jedno z warzyw sezonowych, które obecnie możecie kupić.

Oto rozkład jazdy na cały tydzień:

Dzisiejszy odcinek sponsoruje: KAPUSTA

Młoda kapusta kojarzy mi się z wakacjami (wow! niespodzianka!) i moją babcią, która robi jej duże ilości, a później dzieli się nią w słoikach. W takiej wersji mogę ja zjadać na kolację z kawałkiem dobrego chleba i nic do szczęścia nie jest więcej potrzebne.

5 super mocy kapusty:

  • Kapusta miała już w starożytnym Rzymie moc uzdrawiania (albo i uśmiercania). Rzymskiemu konsulowi Marcusowi Cato przypisuje się powiedzenie „jeśli kapusta mu nie pomoże, należy go zabić”.
  • Kapusta nieźle radziłaby sobie w szkole dla warzyw, bo jest bogata w witaminy A, B, C i E. Poza tym zawiera wapń, fosfor, żelazo i magnez.
  • Nadaje się do leczenia zewnętrznego (np. stosując okłady, ale jest super moce są tak super silne, że czasami może wystąpić zaostrzenie objawów, ale wiecie, to dobrze, bo najpierw musi być gorzej, żeby mogło być lepiej).
  • Doskonale sprawdza się przy osłabieniu, dolegliwościach żołądkowych i problemach z oddychaniem.
  • Jest niskokaloryczna, w 100g produktu znajduje się ok. 40kcal.

Z powodu dużej zawartości olejków eterycznych najlepiej gotować ją we wstępne fazie bez przykrycia. Dodatek kminku lub majeranku ułatwi jej trawienie.

Ulubiony przepis z kapustą

Jeszcze jedno moje skojarzenie z kapustą to gołąbki mojej drugiej babci. Sama robiłam je raz w życiu (i to jeszcze na Erasmusie, gdzie trzeba było znaleźć największy garnek w akademiku i nakarmić 10 głodnych głów). Dlatego nie będę udawać, że się jakoś specjalnie na tym znam i po prostu odeślę Was do tego przepisu.

Ciekawe przepisy z kapustą

Jakie są Wasze ulubione przepisy z młodą kapustą? Podzielcie się nim w komentarzach.