rhubarb-1422546_1920

Są takie momenty, kiedy na człowieka spływa olśnienie. Archimedes musiał się wykąpać, Newton usiąść pod drzewem, a ja muszę iść na spacer lub poczytać wieczorem książkę. Tym razem padło na książkę, a że książka traktuje o miłości do gotowania, to odpowiednie styki w mojej głowie połączony się ze sobą i tak właśnie wpadłam na pomysł serii postów z gotowaniem sezonowym. Na własnej skórze odczułam też magię zmiany środowiska, bo zdecydowałam się poczytać dzisiaj na balkonie (jeśli śledzicie mnie na Instagramie to wiecie, że zazwyczaj króluje u mnie ogródek lub łóżko). Drzewa na działce cudownie się rozrosły, dzięki czemu oddzielają mnie od ulicy, ale niestety nie oddzielają od panów spod sklepu i ich siarczystych słów na k, ch oraz „on kiedyś był *** za Widzewem, a teraz łazi na mecze Legii, ***”. Iście inspirujące środowisko.

Wracając jednak do rzeczy ważnych, czyli do jedzenia, od dzisiaj do końca tygodnia, codziennie przedstawię Wam jedno sezonowe warzywo. Powiem Wam dlaczego warto je jeść oraz podzielę się ciekawymi przepisami.

Oto rozkład jazdy na najbliższy tydzień:

Dzisiejszy odcinek sponsoruje: RABARBAR

Dopiero kilka miesięcy temu dowiedziałam się, że rabarbar wcale nie jest owocem, tylko warzywem. Jak już się o tym wie, to wydaje się to logiczne, jak to bywa z większością rzeczy, o których człowiek nagle się dowiaduje. Co rabarbar ma w sobie wyjątkowego?

5 super mocy rabarbaru:

  • Rabarbar to staruszek, znany już w starożytnych Chinach, Grecji i Rzymie. Stosowany był jako środek na przeczyszczenie, ból zęba lub ból brzucha.
  • Jest niskokaloryczny, bo zawiera tylko ok. 20kcal na 100g (a w gratisie jest w nim jeszcze sporo błonnika).
  • Swój specyficzny słodko-kwaśny smak zawdzięcza kwasowi cytrynowemu, jabłkowemu i olejkom eterycznym. Oprócz tego można w nim znaleźć potas, sód, żelazo, magnez, fosfor, witaminę C, E oraz A.
  • W większych ilościach rabarbar posiada „złe super moce”. Zawarty w nim kwas szczawiowy przekształca się w szczawian wapnia. Jest to związek, który powoduje niedobór wapnia w organizmie oraz odkłada się w postaci kamieni nerkowych (jego działanie nieco niweluje dodanie nabiału do pokarmu, tak samo wygląda to w przypadku szczawiu, botwinki i szpinaku).
  • Pieczony rabarbar jest źródłem (uwaga trudne słówko) rapontygeniny. Ten polifenol chroni przed nowotworami, alergiami i wspomaga układ krążenia.

Świeży rabarbar najlepiej używać w kuchni do końca czerwca. Po tym czasie robi się gorzkawy. Jednak amatorzy tego warzywa mogą sobie radzić z jego przechowaniem w inny sposób – wystarczy go zamrozić.

Ulubiony przepis z rabarbarem

Przepis pochodzi z książki „Warzywo” Dominiki Wójciak. Jest to tabbouleh rabarbarowo-ogórkowy z miętą. Ma niesamowity smak, jest cudownie orzeźwiający i idealnie sprawdzi się na kolację lub jako dodatek podczas grilla. W ogóle polecam tę książkę i inne przepisy z rabarbarem, bo już od samego patrzenia na nie cieknie ślinka.

Składniki:

  • 100g komosy ryżowej
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 4 ogórki gruntowe
  • pęczek dymki
  • pęczek kolendry
  • pęczek mięty
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • pół łyżeczki mielonego kuminu
  • łyżka syropu klonowego
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • pieprz, sól

Komosę należy przepłukać, zalać osoloną wodą i gotować przez 15 minut. Kiedy będzie już miękka, przelać zimną wodą i odsączyć. Rabarbar i ogórki umyć, obrać i pokroić na bardzo cienkie paski, które później trzeba pokroić w drobną kostkę. Wymieszać w misce razem z komosą. Dymkę i zioła umyć, posiekać i dorzucić do miski. Dodać starty czosnek, przyprawy, syrop klonowy, oliwę, sok i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem i odstawić na pół godziny.

Mówię Wam, pychota jakich mało!

Ciekawe przepisy z rabarbarem

Macie jakiś swój ulubiony przepis z rabarbarem? Jeśli tak, koniecznie podzielcie się nim w komentarzach. Wiecie, że uwielbiam próbować nowości kulinarne.

Get Free Email Updates!

Zapisz się na darmowy 7-dniowy kurs online "Zdrowy styl życia od dzisiaj"

Twoje dane są u mnie bezpieczne. Obiecuję, że nigdy nie dostaniesz ode mnie spamu.

  • Bardzo fajny pomysł! Sama staram się wykorzystywać owoce i warzywa sezonowe, więc chętnie będę tu zaglądać :))

  • Marta Pawlak

    Ja uwielbiam cynamonowe ciasto kruche z rabarbarem i kruszonką <3

  • Alicjares

    Uwielbiam rabarbar a mozliwości jakie daje w kuchni , olbrzymie:)

  • Akurat ostatnio miałam ciasto jogurtowe z rabarbarem 😀 Ten tabouleh musi być pycha, wersję z pomidorem uwielbiam, teraz pora na wersję z rabarbarem… choć pod tą kruszonką też muszę go spróbować 😀

  • Ula z prostoofinansach

    Zapiekany ryż z rabarbarem też smakuje pysznie.

  • Uśmiałam się już od pierwszego zdania 😀 Przyznam, że nigdy nie próbowałam rabarbaru w wersji „na słono”. Znam go w wydaniu ciastowym i kompotowym 😉