Zdrowe soki i koktajle to jeden z moich ulubionych aspektów zdrowego stylu życia. Są super smaczne, zawierają w sobie bombę witaminową, a do tego pięknie wyglądają. Lubię eksperymentować z nowymi smakami i składnikami. Jeśli tylko zawartość lodówki pozwala, jednym ze składników, jakie znajdują się w moich sokach, są jakieś zielone liście (najczęściej trafia na pietruszkę, szpinak lub jarmuż) i zielone warzywa (seler naciowy, ogórek, brokuł, cukinia). Z owoców bardzo lubię dodawać ananasa, ponieważ zawiera naprawdę dużo soku, a przy okazji świetnie podkręca smak. Żeby sprawić, aby zdrowy koktajl był jeszcze zdrowszy, można do niego dodać np. płatki owsiane, nasiona chia, siemię lniane, młody jęczmień. Jednak moim ogólnym zaleceniem do produkcji soków i koktajli pozostaje otwartość i kreatywność. I dobrej jakości produktu. Poniżej znajdziecie 5 inspiracji na zdrowe soki i koktajle. Z podanych składników wychodzą ok. 2 duże porcje.
Sok ze szpinaku, ananasa, jabłka i cytryny
- 2 garście liści szpinaku
- pół ananasa
- pół cytryny
- 1 zielone jabłko
Liście szpinaku namoczyć w zimnej wodzie przez 10-15 minut. Ananasa obrać, usunąć twardy trzon i pokroić w mniejsze kawałki. Cytrynę obrać ze skórki. Jabłko pokroić na mniejsze części, usunąć ogonek. Ze wszystkich składników wycisnąć sok.
Koktajl z banana, awokado, malin, jabłek i pietruszki
- 1 banan
- 1 awokado
- 1 jabłko
- garść malin
- pół pęczka pietruszki
- 100ml mleka migdałowego
- 50ml mleka kokosowego
Pietruszkę namoczyć przez 10-15 minut w zimnej wodzie. Awokado i jabłko obrać, usunąć pestki. Wszystkie składniki zblendować.
Sok z mango, nektarynek, jabłek i pietruszki
- 3 jabłka
- 3 nektarynki
- 1 mango
- pół natki pietruszki
Pietruszkę namoczyć przez 10-15 minut w zimnej wodzie. Z jabłek usunąć ogonki, a z nektarynek pestki. Mango obrać, usunąć pestkę. Pokroić owoce na mniejsze części. Ze wszystkich składników wycisnąć sok.
Sok z buraka, marchewki, szpinaku, jabłka i imbiru
- 2 buraki
- 3 marchewki
- 1 jabłko
- garść liści szpinaku
- 2 cm kawałek imbiru
Buraki i marchew dobrze oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i moczyć w zimnej wodzie przez 30 minut. Szpinak i imbir moczyć w zimnej wodzie przez 10-15 minut. Z jabłka usunąć ogonek i pokroić na mniejsze kawałki. Ze wszystkich składników wycisnąć sok.
Sok z gruszek, jabłek i jarmużu
- 2 garście jarmużu
- 2 gruszki
- 3 jabłka
- 1 cytryna
- 1 limonka
Jarmuż namoczyć przez 10-15 minut w zimnej wodzie. Z jabłek usunąć ogonki, z gruszek także gniazda nasienne. Cytrynę i limonkę obrać ze skóry. Ze wszystkich składników wycisnąć sok.
Jeśli szukacie większej ilości inspiracji, mam dla Was darmowy PDF z przepisami na 5 kolejnych soków wraz z potrzebną listą zakupów. Wystarczy kliknąć na poniższy przycisk.
A jakie są Wasze ulubione przepisy na zdrowe soki i koktajle? Podzielcie się w komentarzach sprawdzonymi przepisami.