Sesja dla niektórych nadeszła lub zbliża się wielkimi krokami (ach, stare, dobre czasy), dlatego dzisiaj o tym, jak można sobie pomóc w tych ciężkich dniach. Tajniki tego, jak efektywnie uczyć się w czasie sesji zdradziła już Kasia Gandor tutaj, dlatego ja skupię się na temacie jedzeniowym. Jedzenie oczywiście wie jak poprawić pamięć nie tylko wtedy, kiedy czyhają na nas jakieś egzaminy, wpływa również na zdolność koncentracji, kreatywność, czy efektywność w trakcie pracy (WHO podaje, że może ją poprawić nawet o 20%). Same plusy, bo można jeść pyszne i zdrowe rzeczy, szybciej uporać się z obowiązkami szkolno-pracowniczymi i dodatkowo jeszcze mieć więcej czasu na przyjemności. To do rzeczy!
7 pomysłów na jedzenie dobre dla mózgu:
1. Awokado
Awokado jest naszpikowane antyoksydantami i dobrymi jednonienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Obniża ciśnienie krwi, co z kolei wpływa na wzrost funkcjonowania mózgu i usprawnia proces myślenia (zdrowe serce = zdrowy mózg).
2. Orzechy
To żadne odkrycie, że orzech włoski wyglądem przypomina mózg. Kształt i kolor różnych owoców i warzyw czasami podpowiada, co dobrego dla nas robią i orzechy wcale nie są tutaj gorsze. Dobroczynne tłuszcze w nich zawarte “naoliwiają” naszą głowę, dzięki czemu informacje podróżują z o wiele większą prędkością, poprawia się koncentracja i zdolności zapamiętywania.
3. Tłuste ryby morskie
Śledź, makrela, łosoś i zawarte w nich kwasy omega-3 muszą być podniecające dla mózgu, ponieważ znacznie poprawiają jego ukrwienie. Wpływa to na szybsze zapamiętywanie i usprawnia proces myślenia. Ryby poprawiają także samopoczucie (są m.in. zalecane w walce z depresją).
4. Brokuły
Przeczytałam kiedyś artykuł, który opisywał, jak to dwóch chłopców rozpowszechniło w swojej klasie jedzenie brokułów. Powiedzieli oni swoim kolegom, że brokuły przypominają im drzewa z czasów, kiedy dinozaury chodziły po świecie. Takie drzewa na pewno były pełne siły i taką właśnie moc funkcjonowania brokuły przekazują mózgowi.
5. Owoce jagodowe
Zawarte w nich flawonoidy działają na mózg jak kosmetyki anti-aging, a co za tym idzie, wpływają na wzrost koncentracji i funkcjonowania pamięci.
6. Produkty pełnoziarniste
Nasz mózg żywi się glukozą. Produkty pełnoziarniste to przyjaciel długiego i powolnego uwalniania glukozy do krwi, dzięki czemu mózg może być spokojny o zapasy pożywienia, a przez to bardziej wydajny. Przypomina mi się takie badanie, gdzie pytano uczestników o to, czy wolą dużą wygraną dostać całą od razu czy do końca życia dostawać jej część co miesiąc. Podejrzewam, że większość badanych wybrała pierwszą opcję. Mózg na pewno wybrałby tą drugą możliwość.
7. Gorzka czekolada
Najprzyjemniejsze na koniec. Wyobraźcie sobie pobyt w SPA i masaż czekoladowy – pełen relaks, odstresowanie i usunięcie oznak zmęczenia. To samo robi gorzka czekolada wewnątrz organizmu. Dodatkowo poprawia humor (wspomaga produkcję endorfin!).
W następnym poście podzielę się z Wami pomysłami na przepisy z wykorzystaniem właśnie tych składników.