cauliflower-318152_1920

Trwa Tydzień ze Zdrowym Odżywianiem. Przez 7 dni, codziennie, przedstawiam Wam jedno z warzyw sezonowych, które obecnie możecie kupić.

Oto rozkład jazdy na najbliższy tydzień:

Dzisiejszy odcinek sponsoruje: KALAFIOR

Zastanawiam się nad jakąś śmieszną anegdotą na temat kalafiora i pierwsze, co przychodzi mi do głowy to historia, kiedy dawno temu, z moją kuzynką Martą (pozdrawiam, bo wiem, że czyta) wzięłyśmy się za wspólne gotowanie. Dostałam od mamy cielęcinę i chciałam ją wykorzystać jak najlepiej, więc znalazłam przepis na cielęcinę w czekoladzie wraz z kalafiorowym puree. Mimo naszych szczerych chęci obie rzeczy wyszły nam dość obrzydliwie. Na szczęście teraz o wiele lepiej radzimy sobie wspólnie w kuchni i jesteśmy zgranym zespołem, spod którego rąk wychodzą super rzeczy.

5 super mocy kalafiora:

  • Kalafior daje super moc naszemu mózgowi, dzięki zawartości choliny (wspomaga nas, na tym świecie oraz tych, którzy rozwijają się w brzuchach swoich mam i na ten świat się dopiero wybierają).
  • Przynależy do rodziny kapustowatych, która słynie z niezwykłych sposobów na walkę z nowotworami.
  • Swoje złe moce uwalnia u osób, które chorują na niedoczynność tarczycy i stosują tyroksynę. Kalafior zawiera tiocyjanki, które hamują jej działanie.
  • Antyoksydanty walczą z wolnymi rodnikami, zapewniając wspomnianą już wcześniej ochronę przed nowotworami, ale również hamują procesu starzenia się.
  • Ma sporo błonnika, dlatego oczyszcza nasze jelita ze znajdujących się tam odpadów.

Ulubiony przepis z kalafiorem

Chyba nie mam swojego ulubionego przepisu z kalafiorem. Mam za to ulubiony przepis na wegetariańskie curry, do którego kalafior świetnie się nadaje.

Składniki:

  • pół kalafiora
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • 100g zielonej soczewicy
  • 400ml mleka kokosowego

Pasta curry (można pójść na łatwiznę i kupić już gotową):

  • 2 łyżeczki ziaren kolendry
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • skórka i sok z połowy limonki
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżeczka zmielonej trawy cytrynowej
  • 10g świeżego imbiru
  • kilka liści bazylii
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka brązowego cukru

Ziarna kolendry utłuc w moździerzu i wrzucić razem z pozostałymi składnikami do blendera. Miksować aż do uzyskania jednolitej masy (jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę wody). Rozgrzać łyżkę oliwy i dodać pastę curry. Podsmażyć i dodać 100ml mleka kokosowego. Dodać soczewicę i gotować ok. 15 minut, sprawdzając czy nie trzeba dolać odrobiny mleka kokosowego. Następnie dodać pokrojoną w ćwiartki marchewkę, cukinię, kalafiora i resztę mleka kokosowego i gotować kolejne 15 minut. Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.

Ciekawe przepisy z kalafiorem

Jakie są Wasze ulubione przepisy z kalafiorem? Podzielcie się nim w komentarzach.

2 thoughts on “Tydzień Ze Zdrowym Odżywianiem – Warzywa Sezonowe: Kalafior”

  1. A ja lubię kotleciki ze startego surowego kalafiora i marchewki, do tego jajko i trochę mąki – oczywiście jakiejś orkiszowej pełnoziarnistej czy coś 🙂 doprawione korzennie, np gałką muszkatołową albo czymś w hinduskim klimacie, podsmażone, później ewentualnie obgotowane jeszcze w sosie pomidorowym. Proste, co? 😉 a jakie dobre. A najlepszy przepis na kalafiora to dla mnie po prostu ugotowany kalafior 😀 dziś jadłam 😉

    1. Te kotleciki brzmią pysznie. Na pewno wypróbuję je w przyszłym tygodniu, bo w takim połączeniu na pewno moje kubki smakowe zwariują ze szczęścia 🙂

Comments are closed.