Trwa Tydzień ze Zdrowym Odżywianiem. Przez 7 dni, codziennie, przedstawiam Wam jedno z warzyw sezonowych, które obecnie możecie kupić.
Oto rozkład jazdy na ten tydzień:
- Poniedziałek – Rabarbar
- Wtorek – Botwinka
- Środa – Bób
- Czwartek – Kapusta
- Piątek – Szparagi
- Sobota – Kalafior
- Niedziela – Marchew
Dzisiejszy odcinek sponsorują: SZPARAGI
Chyba pierwszy raz, kiedy świadomie (a raczej bardzo nieświadomie) kupiłam szparagi, był kilka dobrych lat temu, kiedy moi rodzice wracali z jakiejś wycieczki i chciałam im przyrządzić coś pysznego na przywitanie. Zdecydowałam się na jakąś potrawę z kurczakiem i białymi szparagami. Był to środek listopada, więc brawo Sylwia, bardzo sprytny wybór. Udałam się do sklepu, znalazłam wszystkie składniki i nawet ucieszyłam się, że dostałam mrożone białe szparagi. Moja radość skończyła się przy kasie, kiedy dowiedziałam się, że muszę zapłacić za nie 40zł. Oczywiście głupio mi było już wtedy z nich rezygnować, więc wzięłam. Teraz powinnam napisać, że przynajmniej ugościłam rodziców przepysznym obiadem, No cóż, wyszedł bardzo przeciętny. Dlatego uczcie się ode mnie i kupujcie szparagi póki są. Świeże i tanie.
5 super mocy szparagów:
- To kolejne warzywo, które jest niskokaloryczne. 100g to tylko 18kcal.
- Zawierają związek zwany asparagina (przypadek? nie sądzę), który odpowiada za prawidłową pracę nerek i odpowiednie nawodnienie organizmu.
- Są bogate w kwas foliowy (coś idealnego dla przyszłych mam), witaminę C, E, wapń, fosfor, potas.
- Dzięki zawartość fitoestrogenów przypisuje im się moc afrodyzjaku (także już wiecie co ugotować na romantyczną kolację, która miałaby się zakończyć śniadaniem).
- Problem z tą romantyczną kolacją jest tylko taki, że podczas rozkładu asparaginy i S-metylmetioniny w moczu powstaje mieszania sześciu pochodnych alkilowych, które zawierają siarkę, co odpowiada za jego nieprzyjemny zapach (ale spoko, ponoć nie wszyscy są w stanie go wyczuć).
Ulubiony przepis ze szparagami
Moim ulubionym przepisem ze szparagami jest tarta na pełnoziarnistym kruchym spodzie ze szpinakiem i cukinią.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 200g mąki pełnoziarnistej
- 100g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka suszonej bazyli
- sól
Farsz:
- 7 zielonych szparagów
- pół cukinii
- 2 garście szpinaku
- 50g gorgonzoli
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 200g śmietany 18%
- 2 łyżki oliwy
- gałka muszkatołowa
- pieprz, sól
Mąkę utrzeć z masłem, bazylią i szczyptą soli. Ucierać, aż do konsystencji piasku. Dodać jajko i wyrabiać do całkowitego połączenia się składników. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie, wyjąć ciasto, rozwałkować i wyłożyć nim formę do pieczenia tarty. Nakłuć ciasto widelcem. Podpiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220C. Szparagi, cukinię i szpinak umyć. Odłamać ze szparagów zdrewniałe końce, szparagi przekroić na pół. Cukinię pokroić w plasterki. Szparagi i cukinię obtoczyć w oliwie, doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię grillową i grillować szparagi (minutę) i cukinię (minutę na każdej ze stron). W tym samym czasie rozgrzać patelnię, wrzucić na nią szpinak i smażyć dopóki nie zwiędnie. Pod koniec smażenia dodać posiekany ząbek czosnku, doprawić startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wyłożyć szpinak na podpieczone ciasto, na to położyć cukinię i szparagi. Zalać wszystko śmietaną wymieszaną z jajkiem. Na wierzch położyć rozdrobnioną gorgonzolę. Piec 20 minut w 220C.
Ciekawe przepisy ze szparagami
- Świeże sajgonki ze szparagami, awokado, mango i dressingiem limonkowo-kolendrowym
- Pieczone szparagi z pistacjami i fetą
- Łosoś ze szparagami w cieście francuskim
- Makaron ze szparagami, bobem i fetą
- Zielone szparagi na czosnkowym cieście filo z cytrynową tahiną
Które szparagi wolicie, białe czy zielone? Jakie są Wasze ulubione przepisy? Podzielcie się nim w komentarzach.