green-1283756_1920

Trwa Tydzień ze Zdrowym Odżywianiem. Przez 7 dni, codziennie, przedstawiam Wam jedno z warzyw sezonowych, które obecnie możecie kupić.

Oto rozkład jazdy na ten tydzień:

Dzisiejszy odcinek sponsorują: SZPARAGI

Chyba pierwszy raz, kiedy świadomie (a raczej bardzo nieświadomie) kupiłam szparagi, był kilka dobrych lat temu, kiedy moi rodzice wracali z jakiejś wycieczki i chciałam im przyrządzić coś pysznego na przywitanie. Zdecydowałam się na jakąś potrawę z kurczakiem i białymi szparagami. Był to środek listopada, więc brawo Sylwia, bardzo sprytny wybór. Udałam się do sklepu, znalazłam wszystkie składniki i nawet ucieszyłam się, że dostałam mrożone białe szparagi. Moja radość skończyła się przy kasie, kiedy dowiedziałam się, że muszę zapłacić za nie 40zł. Oczywiście głupio mi było już wtedy z nich rezygnować, więc wzięłam. Teraz powinnam napisać, że przynajmniej ugościłam rodziców przepysznym obiadem, No cóż, wyszedł bardzo przeciętny. Dlatego uczcie się ode mnie i kupujcie szparagi póki są. Świeże i tanie.

5 super mocy szparagów:

  • To kolejne warzywo, które jest niskokaloryczne. 100g to tylko 18kcal.
  • Zawierają związek zwany asparagina (przypadek? nie sądzę), który odpowiada za prawidłową pracę nerek i odpowiednie nawodnienie organizmu.
  • Są bogate w kwas foliowy (coś idealnego dla przyszłych mam), witaminę C, E, wapń, fosfor, potas.
  • Dzięki zawartość fitoestrogenów przypisuje im się moc afrodyzjaku (także już wiecie co ugotować na romantyczną kolację, która miałaby się zakończyć śniadaniem).
  • Problem z tą romantyczną kolacją jest tylko taki, że podczas rozkładu asparaginy i S-metylmetioniny w moczu powstaje mieszania sześciu pochodnych alkilowych, które zawierają siarkę, co odpowiada za jego nieprzyjemny zapach (ale spoko, ponoć nie wszyscy są w stanie go wyczuć).

Ulubiony przepis ze szparagami

Moim ulubionym przepisem ze szparagami jest tarta na pełnoziarnistym kruchym spodzie ze szpinakiem i cukinią.

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 200g mąki pełnoziarnistej
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka suszonej bazyli
  • sól

Farsz:

  • 7 zielonych szparagów
  • pół cukinii
  • 2 garście szpinaku
  • 50g gorgonzoli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 200g śmietany 18%
  • 2 łyżki oliwy
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz, sól

Mąkę utrzeć z masłem, bazylią i szczyptą soli. Ucierać, aż do konsystencji piasku. Dodać jajko i wyrabiać do całkowitego połączenia się składników. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie, wyjąć ciasto, rozwałkować i wyłożyć nim formę do pieczenia tarty. Nakłuć ciasto widelcem. Podpiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220C. Szparagi, cukinię i szpinak umyć. Odłamać ze szparagów zdrewniałe końce, szparagi przekroić na pół. Cukinię pokroić w plasterki. Szparagi i cukinię obtoczyć w oliwie, doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię grillową i grillować szparagi (minutę) i cukinię (minutę na każdej ze stron). W tym samym czasie rozgrzać patelnię, wrzucić na nią szpinak i smażyć dopóki nie zwiędnie. Pod koniec smażenia dodać posiekany ząbek czosnku, doprawić startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wyłożyć szpinak na podpieczone ciasto, na to położyć cukinię i szparagi. Zalać wszystko śmietaną wymieszaną z jajkiem. Na wierzch położyć rozdrobnioną gorgonzolę. Piec 20 minut w 220C.

Ciekawe przepisy ze szparagami

Które szparagi wolicie, białe czy zielone? Jakie są Wasze ulubione przepisy? Podzielcie się nim w komentarzach.